Russisk FM til å besøke Kina, diskutere felles bekymringer

Russisk-FM

Russlands utenriksminister Sergey Lavrov vil foreta et to-dagers besøk til Kina fra mandag, og markerer hans første besøk i landet siden koronavirusutbruddet.

Under besøket vil statsråd og utenriksminister Wang Yi holde samtaler med Lavrov for å sammenligne notater om bånd mellom Kina og Russland og utveksling på høyt nivå, sa utenriksdepartementets talsmann Zhao Lijian på en daglig pressekonferanse.

De vil også diskutere regionale og internasjonale spørsmål av felles interesse, sa han.

Zhao sa at han tror at besøket ytterligere vil konsolidere momentumet i utviklingen av bilaterale forbindelser på høyt nivå og intensivere det strategiske samarbeidet mellom de to landene i internasjonale anliggender.

Som omfattende strategiske koordineringspartnere har Kina og Russland opprettholdt tett kontakt, ettersom president Xi Jinping hadde fem telefonsamtaler med Russlands president Vladimir Putin i fjor.

Siden i år markerer 20-årsjubileet for traktaten om godt naboskap og vennlig samarbeid mellom Kina og Russland, har de to landene allerede blitt enige om å fornye traktaten og gjøre den mer relevant i den nye æra.

Traktaten er en milepæl i historien til kinesisk-russiske forhold, sa talsmannen, og la til at det er nødvendig for de to sidene å styrke kommunikasjonen for å legge grunnlaget for videre utvikling.

Li Yonghui, en forsker av russiske studier ved det kinesiske akademiet for samfunnsvitenskap, sa at besøket er et bevis på at de bilaterale båndene har motstått oppgaven med å bekjempe COVID-19-pandemien.

Hun la til at Kina og Russland har stått skulder ved skulder og jobbet tett for å bekjempe både koronaviruset og det "politiske viruset" - politiseringen av pandemien.

Det er mulig at de to landene gradvis vil gjenoppta gjensidige besøk på høyt nivå med forbedring av pandemien, sa hun.

Li sa at mens USA prøver å samarbeide med allierte for å undertrykke Kina og Russland, må de to landene utveksle synspunkter og søke konsensus for å finne flere muligheter for deres koordinering.

Kina har vært Russlands største handelspartner i 11 år på rad, og bilateral handel oversteg 107 milliarder dollar i fjor.


Innleggstid: 19. mars 2021